kącik pyszności: czekoladowe ciasto fasolowe

Zdrowe jedzenie nie oznacza wyeliminowania ze swego menu słodkich deserów. Cała sztuka polega na tym, aby niekorzystne dla naszego zdrowia składniki wymienić na te, które mu sprzyjają, a przy tym zachować pyszny smak przygotowywanej potrawy.

Pasjonatom czekoladowych ciast proponuję prosty przepis na moje ostatnie odkrycie: smakowite ciasto fasolowe!

składniki na niewielką keksówkę:

  • czerwona fasola (1 puszka)
  • jogurt naturalny (pół szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • kakao lub karob (3-4 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki) + soda oczyszczona (pół łyżeczki)
  • ulubione przyprawy i aromaty (ja dodaję cynamon i odrobinę aromatu rumowego)
  • coś do posłodzenia (dwa dojrzałe banany lub 2 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu)


sposób przygotowania:
1. blendujemy fasolę
2. białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka łączymy z sypkimi składnikami
3. mieszamy fasolę z żółtkami, jogurtem, białkami aż uzyskamy jednolitą masę
4. masę przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 st C przez około 50 minut

Ciasto smakuje najlepiej schłodzone w lodówce :)

Smacznego!

Mniej Więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram