Zdrowe jedzenie nie oznacza wyeliminowania ze swego menu słodkich deserów. Cała sztuka polega na tym, aby niekorzystne dla naszego zdrowia składniki wymienić na te, które mu sprzyjają, a przy tym zachować pyszny smak przygotowywanej potrawy.
Pasjonatom czekoladowych ciast proponuję prosty przepis na moje ostatnie odkrycie: smakowite ciasto fasolowe!

- czerwona fasola (1 puszka)
- jogurt naturalny (pół szklanki)
- jajka (2 sztuki)
- kakao lub karob (3-4 łyżeczki)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki) + soda oczyszczona (pół łyżeczki)
- ulubione przyprawy i aromaty (ja dodaję cynamon i odrobinę aromatu rumowego)
- coś do posłodzenia (dwa dojrzałe banany lub 2 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu)
sposób przygotowania:
1. blendujemy fasolę
2. białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka łączymy z sypkimi składnikami
3. mieszamy fasolę z żółtkami, jogurtem, białkami aż uzyskamy jednolitą masę
4. masę przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 st C przez około 50 minut
Ciasto smakuje najlepiej schłodzone w lodówce :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz