kącik pyszności: pudding chia

Wiosna tuż tuż,
promyki ciepłego słońca przebijają się coraz śmielej przez ciężkie chmury, powoli otrząsamy się z zimowych mrozów, dzień staje się dłuższy, a wraz z budzącą się do życia przyrodą, przychodzi ochota na letnie, owocowe smaki.

Dziś serwuję pyszny, zdrowy koktajl.


składniki:
  • nasiona chia (około 2 łyżki namoczone w jednej szklance ulubionego mleka roślinnego)
  • średniej wielkości kiwi (2 sztuki)
  • gruszka (1 sztuka)
  • dojrzały banan (1 sztuka) / miód (1 łyżka)

Wszystko blendujemy i przelewamy do szklanki. Koktajl sprawdzi się jako deser lub przekąska. Może być też dobrym rozwiązaniem  dla osób, które nie odczuwają rano łaknienia, a chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić do codziennego menu obowiązkowe śniadanie.


c i e k  a w o s t k a:

Czy zastanawialiście się kiedyś jaka jest różnica między produktami bogatymi w witaminę, a produktami będącymi dobrym źródłem witaminy? Otóż te pierwsze, to tzw. "bomby witaminowe" - produkty o bardzo dużej zawartości danej witaminy, które spożywa się niezbyt często i w niezbyt dużej ilości, ponieważ w małej objętości produktu, znajduje się dużo witaminy.  Przykładem jest kiwi, które dostarcza witaminę C. Natomiast produkty, które stanowią dobre źródło danej witaminy zawierają jej średnie lub niewielkie ilości, aby więc zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, należy jeść je w dużych ilościach. Do tej grupy produktów zaliczają się ziemniaki - źródła witaminy C.

Mniej Więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram