kącik pyszności: kokosowe kuleczki

Szybko, łatwo i przyjemnie.
Smakowity pomysł na przepyszną, zdrową wersję kochanego przez wszystkich (nie wierzę, że ktoś może nie lubić!) Raffaello.


składniki:
  • garstka migdałów
  • serek ricotta (jedno opakowanie)
  • wiórki kokosowe (ok 200 g)
  • olej kokosowy (2 łyżeczki) /polecam opcję bez oleju, bo chociaż powszechnie uważany za zdrowy, olej kokosowy obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiernej ilości przyczyniają się m.in. do powstawania blaszki miażdżycowej
  • miód (2-3 łyżki)

Migdały zalewamy wrzątkiem, aby później łatwiej nam było obrać je ze skórki. Serek mieszamy z wiórkami kokosowymi (pamiętajcie, żeby zostawić ich trochę na obtoczenie kuleczek), olejem kokosowym i miodem. Z powstałej masy formujemy kulki i wkładamy do nich po jednym migdale. Na koniec obtaczamy w wiórkach.

Chłodzimy w lodówce i zajadamy ze smakiem :)


c i e k a w o s t k a:
Ricotta jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, ma niską zawartość tłuszczu, za to wysoką wapnia - ponad dwa razy więcej niż mleko!

Mniej Więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram