Szybko, łatwo i przyjemnie.
Smakowity pomysł na przepyszną, zdrową wersję kochanego przez wszystkich (nie wierzę, że ktoś może nie lubić!) Raffaello.
składniki:Smakowity pomysł na przepyszną, zdrową wersję kochanego przez wszystkich (nie wierzę, że ktoś może nie lubić!) Raffaello.
- garstka migdałów
- serek ricotta (jedno opakowanie)
- wiórki kokosowe (ok 200 g)
- olej kokosowy (2 łyżeczki) /polecam opcję bez oleju, bo chociaż powszechnie uważany za zdrowy, olej kokosowy obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane w nadmiernej ilości przyczyniają się m.in. do powstawania blaszki miażdżycowej
- miód (2-3 łyżki)
Migdały zalewamy wrzątkiem, aby później łatwiej nam było obrać je ze skórki. Serek mieszamy z wiórkami kokosowymi (pamiętajcie, żeby zostawić ich trochę na obtoczenie kuleczek), olejem kokosowym i miodem. Z powstałej masy formujemy kulki i wkładamy do nich po jednym migdale. Na koniec obtaczamy w wiórkach.
Chłodzimy w lodówce i zajadamy ze smakiem :)
c i e k a w o s t k a:
Ricotta jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, ma niską zawartość tłuszczu, za to wysoką wapnia - ponad dwa razy więcej niż mleko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz